Een geschiedenis van het stem acteren

Een geschiedenis van het stem acteren

We weten heel veel over acteren, maar over het acteren met enkel de stem een stuk minder. Toch is deze tak van acteren zeker niet minder belangrijk, je hoort ze namelijk dagelijks op de radio, in reclames en in cartoons. Hierom hebben wij als ode aan het stem acteren een geschiedenis opgesteld met de hoogtepunten, en de beste stemmen, uit de acteerwereld.

Mel Blanc

Wanneer we het hebben over bekende stemacteurs dan kunnen we eigenlijk niet anders dan beginnen met het praten over Mel Blanc. Wanneer je Mel Blanc niet kent dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen, hij is waarschijnlijk de bekendste stemacteur van de 20e eeuw. Al in 1927 is hij begonnen als stemacteur, toen hij nog maar 19 jaar oud was. Al snel kreeg hij een contract en begon hij met het inspreken van de stemmen van verschillende stemmen van de Looney Tunes-personages. Ook krijg hij verschillende eigen radioprogramma’s waar hij een ster van heeft gekregen op de Hollywood Walk of Fame. Tot vandaag de dag is hij een stemacteur legende

Huidige Nederlandse en Engelse stemacteurs

Maar ook momenteel zijn er nog genoeg bekende stemacteurs, die je niet van gezicht kent, maar hun stem ken je waarschijnlijk wel.

Om te beginnen met Nolan North, een naam die wellicht de gamers onder jullie wel kennen. Nolan North is namelijk de stemacteur van veel bekende games waaronder Assasins’ Creed, Halo en Call of Duty. Hiermee heeft hij echt zijn naam bekend gemaakt in de wereld van het stem acteren.

Een andere internationale stemactrice is Laura Bailey, als je ooit een nagesynchroniseerde Engelse anime hebt gekeken dan is de kans groot dat je haar stem hebt gehoord. Ze heeft bijvoorbeeld ingesproken voor Dragon Ball Z maar ook voor Naruto. Hier komt nog bovenop dat ze voor tientallen games de stem heeft ingesproken en ook voor een heel aantal animatieseries zoals Winx Club of Ultimate Spider-Man.

Vic Mignogna is vooral bekend als de stemacteur achter veel bekende animé ’s die in het Engels zijn ingesproken, met als bekendste wel de animé Fullmetal Alchemist. Ook heeft hij veel bekende animé films ingesproken in het Engels en spreekt hij games in zoals League of Legends of World of Warcraft

Billie Whitelaw was een ontzettend bekende actrice en stemactrice, zo heeft ze o.a. twee BAFTA’s ontvangen.  Ze heeft in tientallen films gespeeld van haar haar 20e tot 75e, en is dus wel 55 jaar actief geweest als actrice.

Maar ook in Nederland hebben we bekende stemacteurs. Zo hebben we Eva Zeijlstra, wie als sinds de jaren 80 als voice-over werkt. Je kent haar wellicht als stem in de Connexxion bussen of als stem van de TomTom, ook heeft ze een grote hoeveelheid aan kinderfilms nagesynchroniseerd.

Marcel Jonker werkt niet alleen zelf als stemacteur, maar regisseert zelf ook het nasynchroniseren van films, wat hem erg bekwaam maakt in het vak. Als stemacteur heb je hem wellicht gehoord in Rio 2, Ratatouille, SpongeBob SquarePants of bijvoorbeeld Surf’s up.

Als laatste hebben we nog Jody Pijper, wie ook als zangeres werkt. Ze heeft films ingesproken zoals Babe en Kleine Nemo. Maar ze heeft bijvoorbeeld ook series nagesynchroniseerd, een nieuwer voorbeeld is Hannah Montana, maar ook Nathalie, een serie uit de jaren 80, is door haar nagesynchroniseerd. Ze is dus een doorwinterde stemactrice die ook nog eens kan zingen.

Zowel nationaal als internationaal hebben we dus momenteel veel bekende stemacteurs en -actrices maar hebben we er ook al veel gehad. Het vak van stem acteren krijgt als je het mij vraagt te weinig aandacht, we horen die stemmen regelmatig, maar we weten niet eens welke gezichten achter deze stemmen zitten. Dat is waarom dit een ode is aan enkele bekende stemacteurs en -actrices, al zijn er natuurlijk nog veel meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *