Voice-over Script Tips

Verbeter je voice-over script met deze Voice-over Script Tips

Het schrijven van een voice-over script lijkt zo simpel, maar niks is minder waar, er moet goed over na gedacht worden. En bovendien gaat het vaak fout wanneer de voice-over moet worden ingesproken doordat het script niet optimaal is. Om dit soort situaties te voorkomen hebben wij de allerbeste voice-over script tips op een rijtje gezet waarmee het schrijven van een voice-over wel een stuk simpeler wordt.

Maak het niet te ingewikkeld

Voor stemacteurs is het irritant om ingewikkelde teksten op te moeten lezen, maar ook voor de mensen die naar de voice-over gaan luisteren is het niet prettig. Wanneer je iets hoort wat ingewikkeld klinkt en om het punt heen draait dan haak je al snel af. Het is dus veel slimmer om jouw voice-over script wat korter en duidelijk te maken. Het is een simpele van de voice-over script tips, maar wel een erg belangrijke om toe te passen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat we maar ongeveer drie dingen kunnen onthouden, stop de voice-over dus ook niet vol met informatie want het meeste zal waarschijnlijk niet onthouden worden. Zorg ervoor dat je alleen de essentiële onderdelen noemt, dan weet je zeker dat luisteraars dit gaan onthouden.

Maak een plan voordat je begint met schrijven

Voordat je zomaar begint met het schrijven van de voice-over is het slim om eerst een plan te maken, zo weet je in ieder geval waar je aan begint. Dit plan moet duidelijk krijgen wat de boodschap is die je in de voice-over over wilt brengen. Wanneer je dit duidelijk hebt zou je er zelfs een storyboard van kunnen maken als dat iets is wat jou helpt. Zolang je maar niet zomaar uit het niets begint met schrijven, want dat gaat zelfden goed.

Vermijd het gebruik van afkortingen

Je moet eraan denken dan een voice-over script gemaakt is om opgelezen te worden, en het gebruiken van afkortingen kan dan nog weleens verwarrend zijn. Ook datums kun je bijvoorbeeld het best voluit schrijven. Op die manier ben je ervan verzekerd dat alle woorden worden opgelezen zoals jij het bedoeld had.

Vergeet niet dat je spreektaal moet gebruiken

Een van de belangrijkste voice-over script tips is dat je in spreektaal moet schrijven, wanneer je namelijk in schrijftaal schrijft dan kan dat raar klinken wanneer het opgelezen wordt. En je wilt natuurlijk dat de voice-over zo natuurlijk mogelijk klinkt. Let hier dus goed op en lees jouw voice-over script eventueel nog een keer hardop voor om te controleren of het wel echt spreektaal is. Sowieso is proof-reading een goede van de voice-over script tips, niet alleen voor het controleren op schrijftaal. Ook kun je op die manier controleren of de tekst een beetje lekker loopt en of er nog grammaticale en andere soorten fouten inzitten.

 

 

Maak het overzichtelijk om te lezen

Een grote lap tekst is moeilijk om op te lezen wanneer je een voice-over moet doen, dit wil je dus ook voorkomen. Het is dus aan jou om witte ruimte en leestekens op zo’n manier te gebruiken dat de tekst goed leesbaar is voor degene die de voice-over gaat inspreken. Een andere goede van de voice-over script tips om het overzichtelijk te houden om te lezen is het gebruiken van korte zinnen. Verruil dus wat komma’s voor punten en de tekst zal ineens een stuk makkelijk te begrijpen zijn.

Andere tips hiervoor zijn dat je geen lijstjes moet maken, dat lijkt misschien overzichtelijk maar het maakt het wel moeilijk om te zien in wat voor soort ritme je moet lezen. En ook wil je jouw markeerpen wegleggen en niks onderstrepen, misschien doe je dat om de stemacteur duidelijk te maken wat er belangrijk is, maar het maakt de tekst wel een stuk minder leesbaar en kan dus beter vermeden worden

Zorg ervoor dat er niks instaat wat niet opgelezen moet worden

Voordat je het voice-over script inlevert wil je ervoor zorgen dat notities en andere stukken tekst die niet bij het script horen eruit zijn gehaald. Anders kun je ervan verzekerd zijn dat deze notities tijdens het opnemen van de voice-over toch opgelezen worden. Wanneer je als stemacteur in de flow zit dan zal je het verschil tussen notities en de voice-over tekst misschien niet zien en krijg je dus fouten in de voice-over. Zet dus ook niks tussen haakjes want dat maakt het helemaal ingewikkeld om te weten wat er wel en wat er niet moet worden opgelezen.

Hoe het opgelezen moet worden

Je wilt aan de stemacteur duidelijk maken hoe je wilt dat de tekst opgelezen moet worden, maar ook dit moet je op een duidelijke manier doen. Goede tips om te geven gaan bijvoorbeeld over het tempo, het ritme en de toon. Dat zijn tips die makkelijk in te zetten zijn, en zijn makkelijker in de praktijk te brengen dan bijvoorbeeld zakelijk of gezellig. Daar kun je een stuk moeilijker richting aan geven.

Wanneer je deze voice-over script toepast de volgende keer dat je een voice-over gaat schrijven dan ben je ervan verzekerd dat je een goed en duidelijk voice-over script gaat schrijven waar de stemacteur wel raad mee weet. Voordat je het weet wordt je steeds vaker gevraagd om voice-over scripts te schrijven. Maar ik snap ook wel dat dit veel tips zijn om ineens in de praktijk te brengen, probeert het dus ook op te bouwen, en neem je tijd voor het schrijven van een voice-over script. Uiteindelijk gaat kwaliteit toch boven kwantiteit, en kun je dus beter van minder goede scripts schrijven dan heel veel scripts met een lage kwaliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *